Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών και η παράδοση με τον βοσκό που βρήκε την εικόνα



Στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Η Ελλάδα είναι γεμάτη με μεγάλους ναούς αφιερωμένους στους Ταξιάρχες καθώς και μικρά εκκλησάκια διασκορπισμένα από άκρη σε άκρη.

Ένα από αυτά βρίσκεται σε έναν απόκρημνο βράχο στο Ζάλογγο. Ένας μικρός ναός που έχει τη δική του ιστορία και παράδοση να τον ακολουθεί. Πράγμα το οποίο συμβαίνει με πολλά εκκλησάκια σε όλη την Ελλάδα. Καθώς είναι πολύ συνηθισμένο μια εκκλησία να έχει μια παράδοση να την συνοδεύει για την κατασκευή της ή για την εικόνα της.
Το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών και η παράδοση με τον βοσκό που βρήκε την εικόνα

Ο μικρός ναΐσκος του Ταξιάρχη βρίσκεται πάνω στον απόκρημνο βράχο του Ζαλόγγου. Θα τον βρεις στα ανατολικά του σύγχρονου μνημείου των Σουλιωτισσών, κοντά στη μονή Αγίου Δημητρίου που είναι περισσότερο γνωστή. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αλλά εντυπωσιακό ναό που προκαλεί δέος αν τον επισκεφθείς, κυρίως λόγω της θέσης του.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το πότε ακριβώς κατασκευάστηκε ο ναός των Ταξιαρχών. Θεωρείται ότι το μικρό εκκλησάκι θεμελιώθηκε κατά τη διάρκεια του 4oυ αιώνα αλλά άλλοι ερευνητές και αναφέρουν και υποστηρίζουν ότι η ανέγερση έγινε 2 αιώνες αργότερα, δηλαδή τον 6ο αιώνα. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι το οποίο δεν είχε πάντα την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα. Κι αυτό γιατί ήταν ερειπωμένος από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο πάρθηκε η απόφαση να γίνει αναστήλωση και να γίνουν διάφορες εργασίες. Έτσι το 1975 – 1976 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανέλαβε την αναστήλωση του με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί ως εξωκκλήσι. Ένα εκκλησάκι κρυμμένο σε ένα κατάφυτο και καταπράσινο περιβάλλον που δύσκολα το εντοπίζεις.

Το βίντεο από το κανάλι n.p. production του Youtube μας χαρίζει μερικά πολύ εντυπωσιακά πλάνα του ναού από ψηλά…

Η παράδοση και ο βοσκός που βρήκε την εικόνα

Το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών συνοδεύει και μια παράδοση πολλών ετών. Η ιστορία λέει, λοιπόν, ότι ένας βοσκός, ο Σάββας βρήκε την εικόνα του Ταξιάρχη στο Ζάλογγο καθώς βοσκούσε το κοπάδι του. Ωστόσο, αρχικά νόμιζε ότι κάποιος την έχασε. Έτσι έψαξε και ρώτησε στα γύρω χωριά και πληροφορήθηκε ότι η εικόνα που βρήκε ανήκε σε μια εκκλησία στο χωριό Ωρωπός, κοντά στον Λούρο.

Έτσι αποφάσισε να την πάει εκεί. Ωστόσο μετά από μερικές μέρες και ενώ πάλι έβοσκε το κοπάδι του, ξαναβρήκε την ίδια εικόνα και την ξαναπήγε πίσω. Η παράδοση λέει ότι μετά τα συμβάντα ο Σάββας από βοσκός έγινε μοναχός και κτήτωρ της μονής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φροντιστήριο εκμαυλισμού παιδιών– Μια φασιστική επιβολή της «διαφορετικότητας» με τις πλάτες του διεφθαρμένου κράτους

"Η Νίκη Κεραμέως ενδιαφέρεται μόνο για το αν οι εκπαιδευτικοί έχουν λάβει τα σκευάσματα του Μπουρλά και δεν βρήκε να πει μια κουβέντα γ...