Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Ξημερώνει Πρωτοχρονιά και όλοι υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Αρκετοί θέτουμε στόχους που σχετίζονται με την «αυτοβελτίωση», εννοώντας μία βελτίωση που εξαντλείται στον εαυτό μας, χωρίς να συμπεριλαμβάνει άλλους στην εξίσωση.
Στον αντίποδα μιάς τέτοιας «αυτοβελτίωσης», βρίσκεται το πνευματικό νόημα της Πρωτοχρονιάς, που συνδέεται με την μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου. Ο Μέγας Βασίλειος αποτελεί μία εξαιρετική πηγή έμπνευσης για όλους μας, ώστε να θέσουμε για τη νέα χρονιά στόχους πραγματικά σπουδαίους -που θα φέρουν αλλαγή στη ζωή μας και θα συμπεριλαμβάνουν και τον διπλανό μας.
Πηγή έμπνευσης πρώτα απ’ όλα, το οικογενειακό περιβάλλον του Μεγάλου Βασιλείου. Υπήρξε παιδί μίας αγίας πολύτεκνης οικογένειας έχοντας 8 αδέρφια, πολλά από τα οποία αναδείχθηκαν Άγιοι της Εκκλησίας μας όπως ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και η Αγία Μακρίνα. Μητέρα τους ήταν η Αγία Εμμελεία, που μαρτύρησε σε διωγμούς των Χριστιανών της εποχής της. Όταν αγιάζει η μητέρα, βοηθούνται και αγιάζουν και τα παιδιά! Όταν οι γονείς δένονται με θάρρος, αγάπη, υπομονή και αλληλοπεριχώρηση, τα παιδιά παίρνουν γερό παράδειγμα, γίνονται ισορροπημένοι άνθρωποι στη ζωή. Ας ευχηθούμε στη νέα χρονιά λιγότερα διαζύγια, περισσότερη εμπιστοσύνη στον Θεό, αγάπη και ενδιαφέρον στα παιδιά μας.
Δεύτερη πηγή έμπνευσης, η ευρυμάθεια του Μεγάλου Βασιλείου. Είχε φοιτήσει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της εποχής του, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Με τα σημερινά δεδομένα, οι σπουδές του ισοδυναμούν με διδακτορικά σε φιλοσοφία, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική και φυσική. Υπήρξε κυριολεκτικά ένας πανεπιστήμονας! Αυτό όμως που τον καταξίωσε στην ιστορία ως Μέγα ήταν η χαρισματική θεολογία του –δηλαδή το μόνο που δεν σπούδασε. Υπήρξε πολυγραφότατος, με την «Εξαήμερο» να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του έργα. Ο Άγιος ουσιαστικά μέσα από την ανάλυση της δημιουργίας του κόσμου, συμφιλιώνει την επιστήμη με την θεολογία. Στη χρονιά που μας αφήνει, πολλοί με επιστημονικό μανδύα ειρωνεύτηκαν, πετροβόλησαν, βλασφήμησαν την Πίστη του Λαού μας, στο βωμό μιάς στρατευμένης επιστήμης, έρημης από ηθική –ξεχνώντας ακόμη και τον Πλάτωνα που προειδοποιεί ότι η επιστήμη που χωρίζεται από την αρετή καταντά πανουργία. Ας έχουμε λοιπόν στη νέα χρονιά φιλότιμο για γνώση αλλά και σεβασμό στην Πίστη μας, με διάθεση να την υπερασπισθούμε ενεργά όπου και όποτε αυτή προσβάλλεται από τους ανήθικους Καίσαρες των καιρών μας.
Τρίτη μεγάλη πηγή έμπνευσης, η αγάπη του Μεγάλου Βασιλείου για τον Χριστό. Έζησε με μεγάλη άσκηση, λιτότητα και αυταπάρνηση, ακόμη και ως Επίσκοπος στην Καισάρεια στην καρδιά της Μικράς Ασίας, έχοντας ένα τριμμένο ράσο. Στάθηκε φάρος της Ορθοδοξίας απέναντι στην αίρεση του Αρείου, μη διστάζοντας να τα βάλει ακόμα και με τον ίδιο τον αυτοκράτορα Ουάλη ο οποίος τον απείλησε προσωπικά. Ας ευχηθούμε στη νέα χρονιά και σε κάθε χρονιά οι ιεράρχες μας να ομοιάζουν στον Μέγα Βασίλειο.
Τέταρτη και ίσως κυριότερη πηγή έμπνευσης, το μνημειώδες φιλανθρωπικό έργο του Μεγάλου Βασιλείου. Εμπνεύστηκε και δημιούργησε το πρωτοποριακό, για τα παγκόσμια ιστορικά δεδομένα, συγκρότημα ιδρυμάτων κοινωνικής περίθαλψης και φροντίδας αρρώστων και πτωχών, την περίφημη «Βασιλειάδα». Νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, κέντρο διανομής βοήθειας σε οικογένειες, αλλά και κέντρο εκπαίδευσης ανειδίκευτων ανθρώπων με σκοπό την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ας αναλογιστούμε πόσο νωρίτερα ο Μέγας Βασίλειος έφτιαξε δομές για τις οποίες σήμερα καυχάται ο Δυτικός κόσμος. Ας ευχηθούμε στη νέα χρονιά να παραμερίσουμε τη μουρμούρα της φιλαυτίας -που μας ψιθυρίζει «εγώ θα σώσω τον κόσμο;»- και να οπλιστούμε με την θέληση να προσφέρουμε ένα λιθαράκι βοήθειας στον πλησίον μας, από το υστέρημα των αγαθών μας, του κόπου και του χρόνου μας.
Αυτός είναι ο Μέγας Βασίλειος. Μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για στόχους με ουσία στη νέα χρονιά. Αυτή είναι και η πραγματική πνευματική αλλαγή μας, που θα βοηθήσει και τους γύρω μας προς το καλύτερο όπως κι οι ίδιες μας οι πράξεις.
Ευχόμαστε σε όλες και όλους μία ευλογημένη χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη αλλά και θυσία για τον συνάνθρωπο. Χρόνια πολλά! Ευτυχισμένο το 2022!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φροντιστήριο εκμαυλισμού παιδιών– Μια φασιστική επιβολή της «διαφορετικότητας» με τις πλάτες του διεφθαρμένου κράτους

"Η Νίκη Κεραμέως ενδιαφέρεται μόνο για το αν οι εκπαιδευτικοί έχουν λάβει τα σκευάσματα του Μπουρλά και δεν βρήκε να πει μια κουβέντα γ...